Obchodný deficit Japonska vzrástol na rekordných 932 mld. jenov

21.10.2013 Celý región

Tokio 21. októbra (TASR) - Obchodný deficit Japonska vzrástol v septembri na nový rekord, keď náklady na dovoz potravín a energií boli omnoho vyššie než hodnota vývozu. Informovala o tom agentúra AP, ktorá zverejnila predbežné výsledky japonských úradov.

Obchodný deficit za minulý mesiac dosiahol predbežne 932 miliárd jenov (6,97 miliardy eur), čiže Japonsko je už 15. mesiac v deficite po sebe. Za obdobie apríl až september, teda za 1. polrok japonského fiškálneho roka, sa obchodný deficit zvýšil na takmer 5 biliónov jenov, čo rovnako predstavuje rekord.

Dovoz vzrástol medziročne o 16,5 % na 6,90 bilióna jenov, zatiaľ čo vývoz sa zvýšil o 11,5 % na 5,97 bilióna jenov. Pod rast dovozu sa opäť podpísali ropa a plyn, ktoré sa na celkovom importe podieľali takmer tretinou, ale aj agroprodukty ako sója, ktoré vzrástli o dvojciferné hodnoty. Za posledný rok klesla hodnota jenu oproti doláru zhruba o 25 %, čoho výsledkom je zvýhodnenie japonských vývozcov, keďže ich produkty zlacneli, no na druhej strane sa zvýšili aj náklady krajiny na dovoz.
 

Vyberte región